BURCI, PĂUNESCU, RĂDUCAN ŞI NICULAE, AU FALIMENTAT BANCA ROMÂNĂ DE COMERŢ EXTERIOR (1)

Cristian Burci, Liviu Tudor, parteneri de afaceri necurate, devalizatori bancari, tepari de profesieJaf bancorex, top miliardari romani, liviu tudor devalizator bancarliviu tudor, cel care a falimentat Bancorex, iar astazi este un respectabil om de afaceri

Unii s- au retras din viaţa publică, alţii din contră, nu scapă nici o ocazie să apară în faţa opiniei publice. Devalizatorii de companii naţionale au devenit acum patroni media, escrocii de odinioară şi-au pus haine scumpe de magnaţi imobiliari. 

De gâtul miliardarilor României atârnă însă o piatră grea: Bancorex. Vă prezentăm patru dintre protagoniştii celui mare mare furt bancar din istoria României care au scăpat basma curată după ce au furat milioane de dolari şi acum pozează în afacerişti cinstiţi. Seria dezvăluirilor va continua.

Cristian Burci, George Constantin Păunescu, Ioan Niculae, Alexandru Răducan. Oameni de afaceri din domenii diferite, apparent fără nici o legătură între ei. Cei patru „muşchetari” au însă un trecut comun, un trecut cu implicaţii penale şi care a fost „albit” cu bani grei. Dacă tot s- au împlinit 15 ani de la jaful Bancorex, merită repuse pe tapet ilegalităţile care i- au îmbogăţit peste noapte pe cei patru de mai sus.

Securiştii îşi dădeau credite între ei… prin telefon

Legăturile dintre oamenii securităţii şi Bancorex sunt binecunoscute. Miliardarii de astăzi sunt fie foşti securişti, fie oameni sprijiniţi de aceştia. Deşi au reuşit de fiecare dată să scape basma curată, graţie unei filiere mafiote în care au fost implicaţi politicieni, magistraţi şi funcţionari de stat, tunurile pe care le-au dat Bancorex-ului nu le poate şterge nimeni. Regretatul analist financiar, Bogdan Baltazar, a numit Bancorex „un fel de El Dorado al creditelor”. Acesta a clasificat marile tunuri în două categorii: „Au fost credite politice, acordate, practic, prin telefon.

Să zicem că suna cineva de la Cotroceni şi spunea: „Dă-i lui cutare atâţia bani!”, şefii Bancorex se executau. „Mai existau şi creditele clientelare”, a explicat analistul. „Mecanismul este de-a dreptul fascinant. S-au găsit credite mari fără dosar de credit! Sau fără garanţii”, a mai menţionat Baltazar.

În ceea ce priveşte ofiţerii DIE care a luat bani de la Bancorex fără să-i mai returneze, Bogdan Baltazar a comentat: „Sigur că au existat mulţi ofiţeri de securitate. Practic, ei aranjau creditele pentru oamenii lor”. Astfel s-a ajuns la o listă cu mii de nume de aşa-zişi clienţi, care nu au mai dat niciodată banii înapoi.

Acum „lista neagră” se află în posesia Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, cei care au furat banii sunt bine mersi iar instituţiile stattului care ar trebui să facă dreptate se scobesc cu degetul în nas. Oricând portăreii fiscului ar putea bate la uşile miliardarilor cu lista Bancorex în mână şi să îi ia la întrebări de ce nu şi-au plătit creditele, dar cum nu suntem în Germania sau alt stata civilizat unde instituţiile statului nu fură, ci veghează la respectarea legii, hoţii de la Bancorex dorm liniştiţi. Poate şi pentru că, printre primele măsuri adoptate imediat de noua clasă politică de după 1989 s-a numărat abrogarea legii 18 din 1968, cunoscută drept „ilicitul”.

​Cum a început Burci afacerile: a furat 17 milioane de dolari

Cât timp a fost președinte al FPP II Moldova (Fondul Proprietăţii Private, actualul SIF Moldova), binecunoscutul Corneliu Iacobov a avalizat 160 bilete la ordin în valoare totală de 110 milioane de dolari, în favoarea a 53 de agenți economici. Operaţiunea a fost din capul locului ilegală – Consiliul de Administrație al FPP aprobase emiterea de scrisori de garanție bancară cu o limită maximă de un milion de dolari.

Numai că președintele CA Corneliu Iacobov, a procedat la emiterea unor bilete la ordin depășind în mai multe cazuri sumă de un milion de dolari şi doar pentru o singură firmă. Ilegalităţile lui Iacobov s- au materializat în 160 de bilete la ordin avalizate în perioada iunie 1994 – martie 1997 de FPP II Moldova, 141 au fost în favoarea Bancorex și 19 în favoarea Bankcoop. Aici intervine partea interesantă. Amerom Television (al carei actionar majoritar era Cristian Burci) a beneficiat de un bilet la ordin de 15 milioane dolari, precum şi de alte două bilete la ordin de câte 950.000 dolari fiecare. Corneliu Iacobov i-a aprobat alte cinci bilete la ordin cu valoare de un milion de dolari fiecare pentru o altă firma a lui Cristian Burci – CB Investiţii SRL Bucuresti.

Deşi a furat cu trei mâini, Burci nu a avut success în afaceri, aşa cum îi place să creadă. Firmele sale sunt implicate astăzi în 1600 de procese, a falimentat cele mai mari intreprinderi de căi ferate şi material rulant feroviar, a falimentat ziarul „Ultimul Cuvânt” , a distrus televiziunea MTC de la Constanta, de unde a furat la propriu prin intermediul firmei sale, Global Media, 6 milioane de euro.

SANCA: ţeapă de 58 milioane de dolari, garantată cu grajduri

Topul celor mai mari credite neperformate este condus de către grupul de societăţi SANCA, proprietate a lui Alexandru Răducan. Creditul acordat s-a ridicat la 58 de milioane de dolari, iar garanţiile acopereau abia la 70% din valoarea totală a împrumutului. În acest caz, prejudiciul a fost estimat la 57,95 milioane de dolari.

Şi asta nu este totul. Cu complicitatea funcţionarilor sucursalei Lipscani a Bancorex, firmele S.C. Restaurant Bar Odobesti, SC Alcrev Impex SRL, S.C. ASTRA IMPEX SRL, la toate acestea Alexandru Raducan fiind acţionar majoritar, au contractat alte zeci de milioane de dolari, bani care nu au mai fost recuperaţi. În numele unui proiect de revitalizare a zootehniei şi cu complicitatea şefilor Bancorex Lipscani Grigore Maimut şi Ana Captetti, Bancorex a acceptat garanţii imobiliare nişte dărăpănaturi (grajduri, imobile administrative scoase din funcţiune), s-au falsificat acte, în fine, Bancorex a fost spoliată sistematic fără ca vreunul dintre protagonişti să păţească ceva.

Păunescu – lupul, paznic la „oaia” Bancorex

Unul dintre cei mai fideli clienţi ai Bancorex a fost controversatul om de afaceri George Constantin Păunescu. Înainte de 1989, acesta a ocupat mai multe funcţii în cadrul Ministerului Comerţului Exterior din vremea lui Nicolae Ceauşescu, cea mai înaltă fiind aceea de director al secţiei de import-export şi director al secţiei de valută. După, revoluţia a schimbat imediat macazul şi, din securist cu facultate a devenit mare om de afaceri. În 1990, a înfiinţat General Consulting and Procurement (GCP), firmă care i-a adus ascensiunea.

AVAB a preluat în 1999-2000 următoarele creanţe ale societăţilor GCP – General Consulting and Procurement, Compania Hotelieră Intercontinental România, Curierul Naţional şi Institutul Român de Investiţii. Valoarea totală a acestora se ridică la 180,9 milioane de dolari şi 3,176 miliarde de lei. Prima „afacere” de marcă pe care GCP a parafat-o cu Bancorex s-a derulat în 1996. Banca de stat a acceptat să facă o investiţie de 20 de milioane de dolari într-o firmă de transport aerian, Dac Air. S-au dat imediat şase milioane de dolari şi Bancorex s-a angajat să participe la majorarea de capital social cu restul de 14 milioane de dolari. La nici un an de la semnare, arestarea lui Răzvan Temeşan a schimbat poziţia Bancorex în această afacere. S-a considerat că nu era vorba despre o investiţie, ci despre un credit mascat.

Cu toate acestea, nu numai că nu au fost înapoiate niciodată cele şase milioane de dolari, ba chiar Dac Air a obţinut în instanţă despăgubiri pentru întreruperea finanţării. De precizat că George Constantin Păunescu a dispărut din ţară după 1997 şi a revenit în 2001. Nu a fost niciodată condamnat pentru devalizarea băncii de stat. Astăzi, familia Păunescu controlează hoteluri, afaceri media şi proiecte rezidenţiale. Se află pe locul 15 în topul celor 500 de miliardari din România.

About Liviu Tudor

PATRONUL REPORTER VIRTUAL - LIVIU TUDOR, FONDATORUL PARTIDULUI POPULAR - ABSORBIT DE BASESCU, GROPARUL BANCILOR UNIREA SI BANCOREX, GROPARUL PREFABRICATE SI "PRIETENUL " PRINTULUI CHARLES IN ROMANIA
This entry was posted in Liviu Tudor- Tepar si devalizator bancar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s