BURCI, PĂUNESCU, RĂDUCAN ŞI NICULAE, AU FALIMENTAT BANCA ROMÂNĂ DE COMERŢ EXTERIOR(2)

Cristian Burci, Liviu Tudor, parteneri de afaceri necurate, devalizatori bancari, tepari de profesieJaf bancorex, top miliardari romani, liviu tudor devalizator bancarliviu tudor, cel care a falimentat Bancorex, iar astazi este un respectabil om de afaceri
Ioan Niculae – decât să fure alţii, mai bine furăm noi

Păunescu nu este singurul securist care a ajuns miliardar după ce a furat banii de care trebuia să aibe grijă pe vremea lui Ceauşescu şi după. Combinatul de îngraşăminte chimice Azochim din Piatra Neamţ a luat un credit de 31,7 milioane de dolari de la Bancorex pe care banca nu i-a mai văzut niciodată.

Azochim este patronat de grupul InterAgro. Adică de multimilionarul Ioan Niculae – fost ofiţer de informaţii. Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro cu afaceri în chimie şi agricultură de 1,4 miliarde de euro anul trecut, este cel mai bogat român, potrivit Topului Forbes 500 Miliardari. Probabil că Ion Niculae, la fel ca şi cei menţionaţi mai sus, s-au ghidat după principiul mândriei naţionale – Nu ne vindem ţara! Decât să fure alţii, mai bine furăm noi!

Afacerea Jimbolia, sau cum a făcut SRI contrabandă cu banii Bancorex

Lista marilor datornici include şi firma omului de afaceri sirian Omar Hayssam, Moldo Drinks (fosta Bucovina Mineral Water), cu 1,33 milioane dolari, şi compania Taher Invest Trade Company Bucureşti, cu o datorie de circa 560.000 dolari. Silvesta Bucureşti, al cărei patron, Ilie Stancu, a fost cercetat în urmă cu şase ani în dosarul Jimbolia, figurează cu datorii de 21,1 milioane dolari.

Acest din urmă caz arată, fără echivoc, că toate hoţiile de la Bancorex şi nu numai, au fost patronate de foştii securişti reşapaţi în oameni de afaceri şi politicieni de suces. Afacerea Jimbolia a fost o acţiune de încălcare embargoului din anii 1990, impus de ONU asupra Iugoslaviei, în urma căreia securiştii au devenit oameni bogaţi. Trei dintre firmele implicate în contrabanda cu carburanți au beneficiat de credite astronomice de la Bancorex: Tracia International SA-12.544.140 dolari, Silvesta SR-21.109.369 dolari și General Trading & Investments Co SA (GTI)-22.148.708 dolari. Oficial banii au fost luaţi pentru achiziţia şi exportul de carburant. Combustibilul provenea din rafinăriile de pe Valea Prahovei și era transportat în vagoane-cisternă la Timișoara.

Pe documente se trecea ca destinație proximă Gara Jimbolia, unde ar fi trebuit depozitat, dar Jimbolia nu dispunea de depozite de carburanți. Noaptea, o locomotivă tracta garniturile la Kikinda, unde erau golite rapid și se întorceau în România. Un personaj central al afacerii Jimbolia a fost Ionel Bara, fost ofițer de armată care a acționat împreună cu doi italieni-Angelo Lonardoni și Caiumi Serafimo, foști membri ai temutei organizații Propaganda Due, condusă de faimosul mafiot Licio Gelli. În filiera de contrabandă au mai fost implicați Mataragiu Costi, șef de zonă SRI Banat, Petrea Vasile, șef serviciu SRI Timiș, și colonelul Dumitru Ogasanu de la SRI Bihor.

În afacere a fost implicat și Virgil Măgureanu, fostul director al instituției. De asemenea au mai fost implicați generalii Victor Marcu, adjunctul directorului SRI și Constantin Grigoriu Dan, acesta din urmă fiind și arestat pentru că a fost surprins în flagrant, în timp ce căra o garnitură de cisterne de benzină fără acte.

În loc de epilog

La 31 decembrie 1999, Agenţia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a preluat credite neperformante în sumă aproape 2 miliarde de dolari. Datele oficiale furnizate acum de AVAS indică 959 de debitori şi creanţe în valoare de 1,7 miliarde de dolari. 50 de pagini de liste, sume astronomice şi puţine firme în dreptul cărora scrie SOLD zero. Chiar dacă prejudiciul produs a fost imens, banca statului nu a dat niciodată faliment.

În 1999, autorităţile au scos din vistierie 5.000 de miliarde de lei vechi (580 milioane de dolari) pentru a acoperi pierderile şi au preluat portofoliul de credite neperformante. În plus, înainte de fuziunea prin absorbţie a Bancorex cu Banca Comercială Română (BCR), statul a garantat aranjamente financiare până la 900 de milioane de dolari. Fostul preşedinte al Bancorex, Răzvan Temeşan, considerat responsabil pentru colapsul băncii, a fost cercetat în 33 de dosare şi arestat în două reprize scurte, în 1997 şi în 1999. Acum este, la fel ca personajele de mai sus bine-mersi şi face pe analistul politic la televiziunile controlate de fraţii de hoţie. Vom reveni cu alte cazuri de miliardari care şi- au întemeiat imperiile pe banii furaţi de la Bancorex.

About Liviu Tudor

PATRONUL REPORTER VIRTUAL - LIVIU TUDOR, FONDATORUL PARTIDULUI POPULAR - ABSORBIT DE BASESCU, GROPARUL BANCILOR UNIREA SI BANCOREX, GROPARUL PREFABRICATE SI "PRIETENUL " PRINTULUI CHARLES IN ROMANIA
This entry was posted in Liviu Tudor- Tepar si devalizator bancar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s