LIVIU TUDOR SI CRISTIAN BURCI, MOGULII INFRACTORI (1)

Cristian Burci, Liviu Tudor, parteneri de afaceri necurate, devalizatori bancari, tepari de profesie
Liviu Tudor şi Cristian Burci, devalizatorii bancilor de ieri, marii proprietari de media si afaceri de astăzi. Pozează în miliardari rasaţi, cu ceasuri de aur, limuzine şi consultanţi vestimentari. Îşi calculează bine gesturile, cuvintele şi apariţiile în public de zici că în fiecare dintre ei se ascunde câte un Donald Trump. Şi- au cumpărat ziare, posturi de televiziune şi radio unde îşi satisfac nevoile primare de imagine. Comentează evenimentele la zi, emit strategii de afaceri, fac pe analiştii politici. Cristian Burci, Liviu Tudor, Viorel Hrebenciuc- acum sunt nume mari în business şi politică, însă nici unul nu poate să-şi şteargă trecutul de devalizator de bănci.
​Liviu Tudor: din bişniţar de electronice , ţepar de bănci şi acum Reporter Virtual

Cei doi crai de la răsărit au avut încă din tinereţe pasiuni comune: devalizarea băncilor şi presa. Ultima achiziţie pe piaţa media îi aparţine lui Liviu Tudor. Poziţionat în top zece proprietari de imobile din România, alături de Ţiriac şi alţi oameni de afaceri serioşi, Liviu Tudor a achiziţionat zilele trecute un pachet important din „Reporter Virtual”. Tudor s-a întors, astfel, la pasiunea sa din primii ani de după 1990, atunci când importa electriocasnice din Asia cu vaporul şi le vindea în oraşul său natal, Neamţ. În timp ce comercializa râşniţe şi casetofoane,

Tudor a înfiinţat un supliment de week-end al ziarului „Ceahlăul”. Viitorul magnat imobiliar chiar a şi apărut pe prima pagină la acea vreme, alături de partenerul sau de afaceri, amândoi îmbrăcaţi la costum cu cravată şi cu câte un ditamai diplomatul, sub un titlu pe măsura aspiraţiilor sale- „Să fii Numărul Unu!”.

Ca un paradox, perioada când importa şi vindea electronice se pare că a fost cea mai cinstită din viaţa sa, motiv pentru care miliardarul Tudor de astăzi îşi aminteşte cu nostalgie de primii ani de afaceri ori de câte ori dă un interviu. Ce a urmat după afacerile electronice nu îi mai place însă să-şi amintească mangatului Tudor, însă vă reamintim noi.

Frăţia infractorilor de la SIF Moldova: Iacubov, Tudor şi biletele la ordin

Extinderea în afaceri a lui Tudor este strâns legată de Corneliu Iacubov, SIF Moldova, Bancorex şi „gozganul rozaliu”, aşa cum l- au poreclit prienenii şi colegii de partid pe Viorel Hrebenciuc. Dar să le luam pe rând. Cât timp a fost președinte al FPP II Moldova (Fondul Proprietăţii Private, actualul SIF Moldova), Corneliu Iacubov a avalizat 160 bilete la ordin în valoare totală de 110 milioane de dolari, în favoarea a 53 de agenți economici.

Deși Consiliul de Administrație al FPP aprobase emiterea de scrisori de garanție bancară cu o limită maximă de un milion de dolari, președintele Consiliului de Administrație, Corneliu Iacubov, a procedat la emiterea unor bilete la ordin depășind în mai multe cazuri suma de un milion de dolari şi doar pentru o singură firmă. Comisia parlamentară care a anchetat în 1997 activitatea FPP-urilor de la înființare până la transformarea acestora în SIF-uri a constatat, în cazul FPP II Moldova, că mai multe firme au beneficiat de avalizarea unor bilete la ordin de către acest fond, peste valoarea de un milion de dolari. Printre acestea se numără societatea Max Invest SRL, al cărei patron era Liviu Tudor, care a beneficiat de trei bilete la ordin cu o valoare de 800.000 dolari.

Bancorex, moşia lui Hrebenciuc: „guzganul” i-a făcut cadou lui Tudor opt milioane de dolari

Din cele 160 de bilete la ordin avalizate în perioada iunie 1994 – martie 1997 de FPP II Moldova, 141 au fost în favoarea Bancorex și 19 în favoarea Bankcoop. În acea perioadă, la Filială Bacău a Bancorex era director adjunct Laurențiu Hrebenciuc, fratele fostului secretar general al guvernului, Viorel Hrebenciuc, nume de care se leagă numeroase speculații cu privire la afacerile pe care Iacubov le-a derulat în Bacău.

Cum normele Băncii Naționale a României prevăd că banca trebuie să urmărească destinația sumelor și modul în care sunt utilizați banii, sursele apropiate familiei Hrebenciuc spun că rolul pe care l-a avut Laurențiu Hrebenciuc în această afacere nu este deloc de neglijat. Ilegalităţile de la FPP II Moldova şi Bancorex se unesc tot prin filiera Tudor. O altă firmă a sa, Best Oil a luat de la Bancorex 1, 6 milioane dolari pe care nu i- a mai înapoiat niciodată. Totalul creditelor luate de Liviu Tudor de la Bancorex este de 8, 4 milioane de dolari.

Binenţeles că firmele lui Tudor nu au dat nici un cent înapoi iar „găurile nerge” au ajus la datoria publică, prin binecunosctuta suveică Bancorex- AVAS- AAAS. La peste zece ani de la jaful Bancorex, datoriile încă figurează în baza de date a Agenţiei pentru Administrarea Activelor Statului, dar nu în sarcina magnatului Tudor, ci la datoria publică, adică sunt acoperite din buzunarul fiecăruia dintre noi. Liviu Tudor a prins repede gustul împrumuturilor neperformante şi a mai dat un un tun de proporţii luând un credit de 180 de milioane de euro de la Alpha Bank.

Ca o culme a ironiei, după toate aceste matrapazlâcuri care au falimentat Bancorex, Liviu Tudor s-a erijat într-un manager de succes şi dă sfaturi despre cum să ajungi un managet de top. Lecţia lui Tudor în acest domeniu este de fapt foarte simplă: furi cât poţi de la stat.

About Liviu Tudor

PATRONUL REPORTER VIRTUAL - LIVIU TUDOR, FONDATORUL PARTIDULUI POPULAR - ABSORBIT DE BASESCU, GROPARUL BANCILOR UNIREA SI BANCOREX, GROPARUL PREFABRICATE SI "PRIETENUL " PRINTULUI CHARLES IN ROMANIA
This entry was posted in Liviu Tudor- Tepar si devalizator bancar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s