Filiera Niculae- Liviu Tudor

Departamentul Antifrauda al ziarului nostru reia seria dezvaluirilor privind afacerile murdare ale lui Ioan Niculae. In numarul de azi prezentam legaturile dintre patronul de la INTERAGRO si Liviu Tudor (foto), reprezentantul grupului de la Bacau, condus de Viorel Hrebenciuc, si totodata proprietar al sediului in care isi desfasoara activitatea trustul de presa Ringier.

Omul de afaceri Liviu Tudor este reprezentantul celebrului grup de la Bacau, condus de Viorel Hrebenciuc, si totodata proprietarul sediului in care isi desfasoara activitatea trustul de presa Ringier. In schimbul unei chirii modice, Evenimentul Zilei a renuntat de cativa ani buni sa se mai lege de afacerile murdare ale lui Liviu Tudor, asa cum proceda anterior. Acest personaj a primit cadou, din partea fostului primar general al Capitalei, Traian Basescu, nu mai putin de 63 de spatii comerciale din Sectorul 4. De asemenea, Tudor a creat si falimentat in mod controlat Banca Unirea, a participat plenar la punerea pe butuci a Bancii Populare, a acaparat I.I.R.U.C. calculatoare si sediile acesteia, comitand si alte furaciuni a caror lista n-ar incapea pe o pagina de ziar.

Ocupant al locului sapte in topul celor mai bogati romani, fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae se identifica cu insasi notiunea de crima organizata din Romania. El s-a remarcat pana in prezent prin delapidarea (nesanctionata inca) a “Tutunului Romanesc”, distrugerea a patru combinate de ingrasaminte chimice, a Rafinariei ASTRA ROMANA Ploiesti si a multor alte fabrici. Este totodata al doilea mare latifundiar al tarii, dupa baronul Insulei Mari a Brailei, Culita Tarata. Stransele sale legaturi cu politicieni romani, ofiteri de Politie si SRI, cu inalti functionari publici, dar si cu mafia ucrainiana sunt deja de notorietate.

Replica neverosimila

Virgil Stefan, fost director general al Bancii Comerciale Unirea – falimentata de Liviu Tudor – a condus o vreme si fabrica de ulei Muntenia din Bucuresti controlata de acelasi magnat. In paralel desfasura propria activitate, prin intermediul unui SRL de intermediere. Intr-un moment de slabiciune a dat in vileag ilegalitatile comise de Tudor si gasca acestuia, adresandu-se atat organelor de urmarire penala cat si Presedintiei. In articolul “Mafia sub nasul EvZ”, din 8 decembrie anul trecut, am dezvaluit amenintarile cu moartea la care a fost supus Stefan de catre Tudor, pentru a-si tine gura. In aceeasi zi, fostul locotenent al magnatului ne-a trimis un drept la replica, pe care nu l-am publicat pana acum. Astazi ne vom opri asupra acestui demers.

Cum in Romania un program privind protectia martorilor este vorba goala, Stefan si-a retractat denuntul impotriva lui Tudor dupa cateva luni. Nu inainte de a fi retinut de Parchet in vederea cercetarilor unei presupuse infractiuni, la interventia lui Ioan Niculae, magnatul Zimnicei. In dreptul sau la replica, Virgil Stefan precizeaza: “Toate afirmatiile facute in acest articol (“Mafia sub nasul EvZ” – n.r.) cu privire la subsemnatul sunt mincinoase (nu am fost niciodata amenintat de Liviu Tudor si nu am cerut sa fiu inclus in programul de protectie a martorilor) si sunt extrase dintr-un document fals. Precizez faptul ca in urma cu cativa ani organele de cercetare penala au efectuat cercetari in legatura cu o presupusa plangere penala care ar fi fost facuta de subsemnatul impotriva dlui Liviu Tudor care m-ar fi amenintat intr-un anumit context. In fata organelor de urmarire penala am precizat ca plangerea respectiva nu a fost facuta de mine, ci de catre un anumit Stoicescu Bogdan care intr-o anumita imprejurare ar fi obtinut o semnatura de-a mea pe o coala alba. (…) Stoicescu a urmarit, prin formularea acestei plangeri, sa se razbune pe Liviu Tudor. (…) Persoanele care au pus la dispozitie acest document stiu faptul ca este fals, dar urmaresc denigrarea domnului Liviu Tudor pentru fapte care niciodata nu au fost comise de acesta”.

Iertare de pacate

De la inceput trebuie remarcat cat de sigur este Stefan ca inginerii financiare ce intra sub incidenta legii n-au fost comise niciodata de Liviu Tudor. Numai ca asta s-a intamplat dupa ce a stat mai bine de o luna dupa gratii, la interventia lui Niculae, in urma neinspiratului sau denunt. Stefan si-a dat seama ca, daca va cadea capul lui Tudor, nici al sau nu va fi prea stabil pe umeri, de vreme ce o sumedenie de acte false au fost semnate chiar de el, in calitate de director general al Bancii Unirea si al fabricii de ulei. Si inca o precizare: nu credem ca in aceasta tara exista vreun om care sa creada ca un director de talia lui Virgil Stefan da semnaturi in alb, indiferent de circumstante.

Presiuni si amenintari cu inchisoarea
SC SPAV Co INTERNATIONAL GRUP SRL, detinuta in proportie de 50% de Virgil Stefan, a derulat o perioada afaceri cu SC TOTAL COMPANY IMPEX SRL, controlata de numitul Stefan Straton.

La 6.10.2003, TOTAL inregistra datorii de 9,4 miliarde de lei fata de SPAV Co, motiv pentru care Stefan a depus la Parchet o plangere penala. Apoi, Straton a livrat marfa in compensare, in valoare de trei miliarde de lei, mai precis faina obtinuta de la moara Zimnicea detinuta de Ioan Niculae. La 11 noiembrie 2003, patronul TOTAL a fost arestat, mai multi pagubiti reclamand un prejudiciu de 24 de miliarde de lei.

Spre sfarsitul lunii noiembrie, Virgil Stefan – potrivit denuntului sau olograf (vezi facsimil) – a fost sunat de Liviu Tudor, care i-a comunicat ca trebuie sa ia urgent legatura cu Mihai Iacob, patronul ziarului “Curentul”, pentru a nu aparea un articol in ziar la adresa lui. “La data de 25.11.2003 am fost la dl. Iacob, care mi-a spus ca trebuie sa dau banii pe faina adusa in compensare de Stefan Straton, intrucat acesta din urma a declarat ca eu l-am trimis. Nu inteleg cum as putea sa fiu eu tras la raspundere, intrucat eu nu am avut nici un dialog cu cineva de la Zimnicea. Deoarece am afirmat ca n-am avut nici o legatura cu moara, dl.Iacob mi-a spus ca ar fi bine sa dau banii inapoi pe marfa luata de o alta societate aflata in legatura cu firma mea, pentru ca altfel o sa fiu arestat pe motiv incitare si complicitate la inselaciune. Afirmandu-i ca, de fapt, eu sunt cel pagubit si ca in urma plangerii mele Straton a fost arestat, dl. Iacob mi-a spus ca eu nu pot sa ma pun cu dl. Ioan Niculae (care cumparase actiuni la Curentul – n.r.), proprietarul SC INTERAGRO SRL, societate care are in proprietate moara Zimnicea. Totodata, mi-a atras atentia ca nu intotdeauna dreptatea invinge cu oameni cu influenta si cu bani. L-am intrebat de ce am fost antrenat eu, deoarece in firma SPAV Co detin doar 50%. La aceasta intrebare mi-a spus ca dl. Liviu Tudor a intervenit, persoana vizata fiind eu si nu asociatul meu. La data de 26.11.2003 am primit un telefon de la Nicoleta Toncea – director economic -, unul dintre semnatarii contractului, comunicandu-mi sa ma prezint de urgenta la Zimnicea pentru un punctaj. (…) A inceput sa ma ameninte cu plangere penala, spunandu-mi ca Justitia e de partea lor, indiferent de situatie. Fata de cele prezentate va rog sa luati act de faptul ca dl. Liviu Tudor si dl. Cornel Biris (fost general SIE – n.r.) vor sa faca presiuni asupra mea, afirmand ca or sa ma bage la puscarie”, se mai arata in denunt.
Cum a scapat Stefan

La data de 18.02.2004, denuntul lui Virgil Stefan impotriva binefacatorului sau, Liviu Tudor, este remis Presedentiei.

Un exemplar asemanator ajunge pe masa procurorilor. Cum era si de asteptat, reprezentantul grupului de la Bacau, Liviu Tudor, a intrat in panica. Dar angoasa lui a durat doar cateva luni, pana cand Ioan Niculae si-a pus in practica amenintarile, pe care patronul ziarului “Curentul”, Mihai Iacob (foto), i le adresase lui Stefan. Astfel, denuntatorul este arestat, in primavara anului 2004, moment din care acesta incepe sa-si retracteze declaratiile, pentru a scapa de puscarie. Si, in cele din urma reuseste, afacerile murdare ale lui Liviu Tudor fiind din nou spalate in familie.

“Totul a fost doar o inscenare”

ZIUA a stat de vorba cu Virgil Stefan, dar acesta s-a eschivat sa spuna daca denunturile au fost intocmite de el, insistand pe faptul ca nu le-ar fi inaintat niciodata autoritatilor. De asemenea, a confirmat ca, in urma interventiilor lui Ioan Niculae, a stat opt luni dupa gratii, sub acuzatia ca ar fi inselat moara Zimnicea detinuta de acesta, cu faina in valoare de trei miliarde de lei. “Dupa stramutarea procesului la Tribunalul Dolj, toate actele prezentate de moara Zimnicea au fost declarate drept lovite de nulitate absoluta, iar dosarul a fost returnat Parchetului pentru refacere. Totul a fost doar o inscenare. Cat timp am fost retinut, opt luni de zile, nu mi s-a luat nici macar o declaratie, facandu-se in permanenta presiuni asupra mea. In timpul anchetei, procurorii mi-au spus ca detin contracte si cecuri semnate de mine, dar nu mi le-au aratat niciodata, singurul motiv fiind acela ca asemenea dovezi nu exista. Sper ca de aceasta data sa se faca dreptate”, ne-a declarat Virgil Stefan.

Stoicescu neaga denuntul

Reporterii ZIUA l-au contactat si pe Bogdan Stoicescu, cel despre care Virgil Stefan sustine ca a facut denuntul. “Denuntul la care va referiti a fost scris de Virgil Stefan cu mana lui si inaintat autoritatilor. El a facut-o. L-a dus si la ziarul Atac, impreuna cu sotia lui. Este o minciuna ca eu as avea vreo implicare in aceasta poveste. Este adevarat ca am avut unele divergente cu Liviu Tudor, in legatura cu fabrica de ulei Muntenia, dar situatia a fost aplanata, la ora actuala neexistand vreun litigiu intre noi”, ne-a spus Stoicescu.

Potlogarie contabila

Virgil Stefan a fost directorul general al fabricii de ulei Muntenia Bucuresti, detinuta de Liviu Tudor. Fabrica fusese cumparata la 31 august 1998, de SC PREFABRICATE VEST SA, controlata de acelasi magnat, prin intermediul sotiei sale, Monica Tudor. Banca Populara Romana, condusa de Emil Botea, detinea 20% din fabrica de ulei. Respectivul a inchis ochii la niste escrocherii contabile comise de Liviu Tudor, dar parafate de Stefan, astfel incat banca a mai ramas dintr-un foc cu doar 1,3%. In schimbul acestei potlogarii, Botea a fost numit de Tudor presedintele Bancii Unirea.

About Liviu Tudor

PATRONUL REPORTER VIRTUAL - LIVIU TUDOR, FONDATORUL PARTIDULUI POPULAR - ABSORBIT DE BASESCU, GROPARUL BANCILOR UNIREA SI BANCOREX, GROPARUL PREFABRICATE SI "PRIETENUL " PRINTULUI CHARLES IN ROMANIA
This entry was posted in Liviu Tudor- Tepar si devalizator bancar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s